A tegnapi nap folyamán kűldtem egy e-mailt a Kia Romauto (illetve Mit-Motors International) szerviszhez a következö kérdésekkel:
1. Melyik a maximalis áram-erössége (Ah) egy uj aksinak amelyiket be lehet szerelni, es amelyiket a Kia Cee’d gyártoja megengedelyezi/javasolja, egy Kia Cee’d FL 1.6/122 HP-be?
2. Ha az uj aksit egy profi és aksi/batrik (Varta/Bosch stb) által elismert szerviszben szereltetem és ellenöriztettem le , befolyasolja-e valamivel a kocsi garanciáját?
Hát a válasz, a Kia szervisz részérol, nagy sz@r és abszurd válasz volt, idézem:
“1. A maximalis áram-erössége (Ah) egy uj aksinak amelyiket a Kia gyár javasolja az a mostani aksin ráirt érték (45 Ah).
2. Javasoljuk hogy akármilyen beavatkozás/cserélés amit a kocsijan tesz, azt egy Kia által elismert szerviszben tegye meg”
Szoval, nagyobb baromsakot nem olvastam soha

. Ezek szerint akarmilyen jo es ultra-felszerelet Cee'd-űnk legyen, az csakis
41/45 Ah-es aksival mukodhet.
A Varta illetve Bosch javaslatai szerint, egy 2008.02 ota gyartott/1.6/122HP-os Kia Cee'd-re javasolja a 60 Ah-es aksikat, a Bosch kihangsulyozza hogy csak "S4"-es tipusun felűli aksikat javasol, illetve a minimalis áram-erösséget (Ah) amit javasol egy Cee'd-nek az minimalis 52/56 Ah aksik.
Remelem most megertödik @GregHozta

hogy miert nics kivel beszelni itt nallam (Romania, fovaros Bukarest) a Kia szerviszekkel ......
U.I. I'm
... megvan a Bosch S4 60Ah (0092S40040) aksi
.... elso kulcs gyujtasra beindult a kocsi!! 5 napon belul vissza kell terje az aksi szerviszjehez hogy csinaljak meg az aksi es hasznalok ellenorzeset es kötelezöen adjam le a regi aksit. A ceg ahonnan vettem az aksit nem akartak adni masfajta aksit garancioval, csak azokra adnak garanciot amiket a Bosch/Varta elismeri hogy hasznalhatok az en kocsimra (legalabb igy ok is fedve vannak ha valami baj akadna). Igy, ezzel az aksival, amit a Robert Bosch ceg elismerte hogy megfelel a Kia Ceed 1,6/122 Hp/90 Kw, kaptam 2 eves garanciot is.